SERP Nedir? Ne İşe Yarar?, görüntüle

Negatif SEO ve Etkilerinden Korunmanın Yolları

Negatif SEO ve Etkilerinden Korunmanın Yolları

SEO, bir sitenin SERP sonuçlarındaki sıralamasını yükseltmek ve hitini arttırmak için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama aynı zamanda pozitif SEO olarak adlandırılmaktadır. Negatif SEO ise sitenin sıralamasını yükseltmek değil düşürmek için yapılır. Bu uygulamaya SERP sonuçlarında sitenin sıralama kaybetmesini amaçlayan işlemler bütünü denebilir.

Negatif olarak adlandırılan bu SEO çalışmaları genellikle başkaları tarafından sitenize uygulanmaktadır. Pek çok kimse sitesinin değer ve sıralama kaybetmesini istemez. Ancak diğer sitelerin sıralama ve değer kaybetmesini ister. Bu nedenle rakip görülen web sitelerine yönelik olarak bu işlemler uygulanabilmektedir.

Negatif SEO Nedir?

Site için olumsuz etki bırakacak çalışmaların tamamına denir. Bu çalışmalar sonrasında Google ve diğer arama motorları web sitesine ceza verebilir. Bu ceza sitenin SERP sonuçlarından kaldırılmasına kadar da uzanabilir. Nadir olarak görülen sonuçlardan kaldırma durumu yerine sıralama kaybı çok daha fazla bir şekilde görülmektedir.

Sitenize uygulanan bu işlemleri hitinizin azalması, sıralamanızın düşmesi ile rahatça fark edebilirsiniz. Web sitenizle eğer sürekli ilgileniyorsanız bunu anlamanız sadece birkaç saatinizi alabilir. Ancak nadiren web sitenizi takip ediyorsanız aylarca böyle bir çalışmayı fark edemezsiniz.

Negatif SEO Nasıl Ortaya Çıktı?

Web sitelerine olumsuz yönde etki eden SEO çalışmaları aslında bir nevi Google tarafından ortaya çıkartılmıştır. Google, Black Hat SEO işlemleri kapsamında Penguen isimli bir algoritma geliştirdi. Geçtiğimiz birkaç yıl öncesinde ortaya çıkartılan bu algoritma aslında zararlı SEO çalışmalarının önünü açmıştır denebilir.

Kısa süre içerisinde bu çalışmaları fark eden Google, buna yönelik tedbirlerde aldı. Ancak profesyonel eller tarafından yapılan anti SEO çalışmaları günümüzde halen meyvesini vermeye devam etmektedir.

Negatif SEO Nasıl Yapılır?

Web sitelerine zarar veren SEO çalışmaları için aslında pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bahsedersek şunları söyleyebiliriz:

Backlink

Backlink konusuna daha önce pek çok kere değindik. Çoğunlukla iyi yönlerinden bahsettiğimiz backlink çalışmaları bazı zamanlarda olumsuz etkilerde ortaya çıkartabilmektedir. Bunların başında da spam backlink dediğimiz olgu bulunmaktadır.

Spam, yetişkin içerik, bahis gibi arama motorları tarafından hoş karşılanmayan sitelerden alınan backlinkler web sitesine zarar vermektedir. İşte bu noktada anti SEO çalışması yapmak isteyen kişilerin önü de açılmaktadır. Sizin sitenize bu sitelerden eklenecek olan backlinkler direkt olarak sıralama kaybetmenizi sağlamaktadır. “Spam backlink” negatif SEO çalışmaları için en bilinen tekniktir.

Kopyalama

Web sitesinin temasından tutunda her bir noktasına kadar kopyalanması söz konusu olabilir. İçeriklerin de kopyalandığı bu durum web sitenize direkt olarak zarar verir. Aynı içeriği barındıran sisteler Google ve diğer arama motorları tarafından hoş karşılanmadığı için “kopya web sitesi hazırlamak” durumu da SEO çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Şikâyet Etme

Web sitesini arama motorlarına sürekli olarak şikâyet etme de etkili bir anti SEO çalışmasıdır. Özellikle telif hakkı şikayetlerini çok ciddiye alan arama motorları, sitenin konumunu direkt olarak eksi yönde değiştirebilir.

Farklı (Yanıltıcı) İçerik

Alakasız içerik olarak da bilinen bu durum en kolay yapılan saldırılardan bir tanesidir. Siteniz hakkında yapılan kötü yorumlar sonrasında sitenizin değerinde ciddi bir düşme görülebilir. Bu durum ülkemizde şikayetvar gibi siteler aracılığı ile gündeme gelebilmektedir. Bir nevi saldırı olarak görülebilen bu durum çok cüzi miktarlara ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Hacklink

Gizli link olarak da bilinen hacklink bir siyah şapka SEO taktiğidir. Öncelikle zararlı backlink çalışması yapan kişiler, daha sonra sitenizi Google arama motoruna bildirir. Bu durum özellikle Google tarafından hiç hoş karşılanmaz. Kısa süre içerisinde sitenizin sıralamasında ciddi miktarlarda düşüş görülebilir.

Saldırılar

Web sitesinin kapalı kalmasını sağlayacak olan saldırılarda etkili bir negatif SEO çalışmasıdır. DDoS olarak bilinen ve bazende siteye virüs bulaştıran bu saldırılar sonrasında sıralama kaybı da beraberinde gelmektedir. Arama motorları kapalı kalan siteleri sevmediği için sıralamada onları geriye atar ve kötü bir durum ortaya çıkar.

Sahte Tıklama

Web siteniz için reklam vermiş olabilirsiniz. Hatta bu durum sizin alt tarafınızda bulunan web sitelere de yapılabilir. Sizin reklamlarınıza tıklayarak zarar görmenizi sağlayan kişiler, aynı zamanda alt tarafınızda bulunan sitelere tıklayarak da onların sizin üstünüzde sıra almasını sağlayabilirler. Bu genelde görülmeyen bir durum olsa da kinci bir düşmanınız varsa eğer sahte tıklamalarda yapılabilecek en kolay saldırılardan bir tanesidir.

Çalıntı İçerik

Bir web sitesindeki içeriklerin çalınma şekilleri farklılık gösterebilir. Bu çalınmalarda arama motorları tarafından indeks almayan içerikler kullanılabilir. İşte bu durumda karşınıza sizin sitenizin içeriğinden önce farklı bir sitedeki aynı içeriğin indeks alması gibi bir problem çıkar. Bu durumda kopya site olarak adlanmanızı ve arama motorları tarafından “spam site” arasına adınızı yazdırmanızı sağlar.

Negatif SEO’dan Nasıl Korunulur?

Anti SEO çalışmalarını yapmak için çok fazla bulunmaktadır. Ancak bunlardan korunmak için de birden fazla yol vardır. Burada en önemli konu ise web sitenizi sürekli olarak takip etmekten geçmektedir. Web sitenizi sürekli takip ederseniz eğer o zaman olumsuz bir durum olduğunu kısa sürede fark edebilir ve bunun için tedbir alabilirsiniz.

Anti SEO çalışmalarından korunmak için yapabilecekleriniz şunlardır:

  1. Google tarafından size gönderilen mailleri inceleyin, bildirimleri ciddiye alın.
  2. Web sitenizin backlink takiplerini düzenli olarak yapın. Spam sitelerden alınan backlinkleri bulun ve bunun için Google’a bildirimde bulunun.
  3. İçeriklerinizin özgün olup olmadığını sürekli kontrol edin. Kopya içerik tarayan sitelere içeriklerinizi tarattığınızda size sizden başka hangi sitelerde bu içeriklerin kullanıldığını bildirmektedir. Bu siteleri tespit ederek Google’a bildirim gönderebilirsiniz.
  4. DDoS ve diğer saldırılara karşı web sitesinde gerekli önlemleri almakta gerekmektedir. Bunun için sunucuyu aldığınız firma ile iletişime geçebilir ve onlardan da destek alabilirsiniz.
  5. Bazı zamanlarda yöneticilerin şifrelerinin çalınması gibi durumlar ile de karşılaşılabilmektedir. Bunun için güçlü şifreler oluşturabilir ve rakiplerin şifrenizi çözmesini engelleyebilirsiniz.

Tüm bu korunma yöntemlerini kullanabilmeniz için öncelikle sitenize zararlı bir SEO çalışması yapıldığını anlamanız gerekmektedir. Peki, bunu nasıl anlarsınız?

Negatif (Anti) SEO Nasıl Anlaşılır?

Negatif SEO çalışmalarını anlamak için aslında birden fazla yol bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde karşımıza çıkar:
  • Google Alert: Siteye yapılan müdahaleleri sizlere mail olarak bildiren bir sistemdir. Google tarafından oluşturulan bu durum genellikle saldırı gibi durumlarda kişileri önceden uyarma görevini üstlenmektedir.
  • Backlink Temizleme Araçları: Backlink temizleme araçları olarak karşımıza çıkan Cognitive SEO, Link Detox, Link Quaditor gibi araçlar bulunmaktadır. Bunlar zararlı olarak tespit ettiğiniz linkleri ortadan kaldırma konusunda sizlere destek olmaktadır.
  • Backlink Analiz Araçları: Backlink analiz araçları Ahrefs, Moz gibi SEO araçlardır. Buralardan sürekli olarak web sitenizi tarayabilir ve backlinkleriniz konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Google Webmaster Tools: Google Search Console ve Google Analytics gibi araçlarda anti SEO çalışmalarında sizlere yardımcı olmaktadır. Bu araçlardan web sitenize hangi linklerin verildiğini, nerelerden trafik geldiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçiler spam sitelerden yapılan yönlendirmeler sonucunda geliyorsa eğer o zaman oraya bir müdahale etmeniz şart demektir.

Son olarak yazdıklarımızı toplarsak eğer web siteniz için şunları tavsiye edebilirim.

  1. Web sitenizi sürekli olarak kontrol edin ve tarayın.
  2. Kontrol etme ve tarama işlemleri için SEO araçları kullanmaktan çekinmeyin.
  3. Sitenize gelen hitlerin kaynaklarını kontrol edin.
  4. Güçlü şifreler ile hesaplarınızı güvence altına alın.
  5. Sunucu konusunda iyi araştırma yapın. DDoS saldırılarının çoğunu sunucunuz sizin yerinize halledecektir.
  6. Web sitenizin yedeğini sürekli olarak saklı tutun ve alın. Olası bir durumda ilk başvuracağınız yer burasıdır.

Negatif SEO çalışmaları kapsamında web sitenizi kurtarmak, bu durumu lehinize çevirmek tamamen sizin ellerinizde bulunmaktadır. Yukarıdaki taktikler sizi anti SEO çalışmalarının tamamından koruyan ve denenmiş olan taktikledir.

2 yorum

Spam yorumlarından kaçınmak için tüm yorumlar görüntülenmeden önce denetlenecektir.
  1. 3/23/2021
    teşekkürler hocam, elinize sağlık yine 10 numara bir içerik hazırlamışsınız.
    1. 3/27/2021
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.